keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Siis ihan vanha juttu..

Viime keväänä, siis vuosi sitten tultiin siihen tulokseen että meillä olleet brion kombi-vaunut ei enää palvelleet sitä tarkoitusta mihin meillä oli tarve. Ostettiin tilalle Emmaljungan Scooterit joilla kesä kärräiltiin, en kuitenkaan ollut rattaisiin ihan tyytyväinen, jotenkin ne oli epäkäytännölliset ja lähes yhtä suuret kuin meillä olleet vaunut.

Siskoni on ehta retroilija ja jo hänen ensimmäiselle lapselleen metsästettiin huutonetistä vanhoja Emmaljungan kuomurattaita, sitten löytyi metsän vihreät Emmaljungat, hintaa oli muistaakseni 16€, nyt niissä on jo toinen heidän ipanoistaan kärrätty ja vanhat laaturattaat on edelleen kunnossa. Tulin siihen tulokseen että meille on saatava myös sellaiset. Kyttäsin muutamia kuukausia huuto.nettiä ja toria, selasin rattaita ja selasin lisää, ja sitten vihdoinkin!! Löysin samalla rungolla olevat rattaat meille! Jyväskylästä postilla Helsinkiin, rattaille tuli hintaa yhteensä 30€. No voitte vain arvata että sehän oli vasta lähtöhinta..


 Tälläiset vaaleanliilat ihanuudet meille ilmestyi. Voitte kuvitella mitä mieheni sanoi..: "KARMEET!" :D
Eipä muuta kun tuumasta toimeen, kankaat irti, sakset käteen ja paloja levittelemään niin, että saan mitattua kankaan menekin.. Tämän jälkeen piti päättää väri. Päädyin tilaamaan kangastukusta suklaan ruskeaa enstexiä koska olen jo aiemmin huomannut että se on erittäin sopiva kangas rattaiden kankaaksi, lisäksi tilasin ruskeaa vinokaitaletta ja vanulevyä, jalkapussin sisäpuolelle tuli IKEAn raitaa, lisäksi kiinnityksiin vielä camping-neppareita ja "efekti-kankaaksi" valkoista keinonahkaa, se kuuluu näiden rattaiden alkuperäiseen lookiin joten sitä et voinut jättää laittamatta, lisäksi se on helppo pitää puhtaana.

Ikäväkseni huomasin runkoa pestessäni, että renkaat ovat todella huonossa kunnossa. Onneksi meillä on myös vanhat Ora mallat joissa olevat Brion renkaat sopivat myös näihin ja Oran rattaisiin löysin kirpparilta paljon paremmin niihin istuvat renkaat 5€:lla (tai siis rattaat, joista otin renkaat, laitoin niihin rattaisiin näiden renkaat ja ne on nyt mökkirattaina). Kuomukankaiden irrottaminen oli melko v-mäistä hommaa koska kankaat oli niitattu kiinni kuomukehikkoon.


No hienothan niistä tuli. Nyt on ensimmäinen talvi näillä menty ja täytyy sanoa että eipä kyllä voi valittaa. Nämä pelit on tehty kestämään. Muokkasin vanhasta mallista sen verran, että tein jalkapeitosta tuollaisen taitettavan, hiukan pidemmän kuin mitä originaali oli. Kiinnitin kuomun kankaat pop-niiteillä ja ompelin istuinosaan vyöt koska meillä oli niille vielä syksyllä käyttöä ja mahdollisesti voi olla myös joskus hamassa tulevaisuudessa. Näitä rattaita kun ei kannata myydä eteenpäin. Näissä rattaissa muuten myös työntökahva tuli uusittua, käytin pehmusteeksi kilpapyörän sarviin laitettavaa teippiä ja päiden kiinnitykseen mustaa sähköteippiä.
Ja koska en voi koskaan päästää itseäni liian helpolla tein samalla kertaa uudet kankaat myös siskon rattaisiin. Niistä tein punaiset. Ja tässä nämä kaksoset vierekkäin. Siskon rattaisiin et turvavöitä laitettu kun eivät ole koskaan sellaisia käyttäneet, vain erillisiä valjaita joista Houdini-lapset pääsevät aina irti. Näitä pelejä on kehuttu monessa paikassa.18 kommenttia:

 1. Vautsi! Etenkin ruskeista ja sen taitettavasta jalkapeitteestä tykkään :) Lähdenpä tutkimaan mitä muuta täältä blogista löytyy..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punasissa on samanlainen jalkapeite mut kuvien ottohetkellä mulla loppui kamerasta tietysti akku joten en saanu sellasta kuvaa missä olis peitot päällä molemmissa ja noh.. Jälkeenpäin ei oo tullu otettua.. :/

   Poista
 2. Siisa aivan sanattomaksi jäin. Todella hienot! Meillä on mummolassa vanhat Orat semmoisilla tummansinisillä päälyksillä, missä on valkoisia kukkia. Kankaat on vähä haalistuneet, tuli vaan idea, että tuunaisko ne sitten joskus, jos vielä tarvii. epäilen vaan osaamistani...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä tuo kuomu oli vähän hankala, muuten on must kyllä aika helppoa hommaa :)

   Poista
 3. Todella hienot!
  Minua ahdistaa kaikki painonapit ja niiden kiinnittämiset. Millaisia vempaimia sinulla on näihin neppareihin ja nappeihin? Miten niitä kiinnitetään ja mistä kaikkea saa? Nämähän eivät aivan KAMeilla pysy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei pysy KAMeilla.. Mulla on prymin nepparipihdit mutta niis on niin lyhyet leuat että suurimman osan neppareista jouduin laittamaan vasaralla. Onneks kangastukun neppareissa tulee tosi hyvät apuvälineet laittamiseen. Tilasin siis kangastukusta camping-neppareita. :)

   Poista
 4. Tosi upeat! Kyllä oot hienoon työn tehnyt! Sekin on totta, että noi vanhat teräsrungot kestää ihan mitä vaan!

  VastaaPoista
 5. On kyllä hienot! Kauanko sie värkkäsit näitä? Mulla tekis mieli uusia vaunut, mutta kun mies on sitä mieltä, että vanhat vielä kelpaa, niin pitäispäs tehdä tällainen sama juttu... Laskitko paljonko matskut tuli maksaan=?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä näitä kauaa tee kun vaan alkaa tekemään. Oisko mulla menny kahtiin kankaisiin kolmen vai neljän päivän päiväunet.. Ja mun ohje vanhoja purkaville on että sakset käteen. Yhtien rattaiden kankaat about 50-60€. Näissä toi kuomu syö aika paljon kangasta..

   Poista
 6. Vau! Mie aloin matkarattaista purkamaan kankaita ja puolivälissä totesin, et en jaksa lähteä projektiin. Ihan älyttömän työn oot tehnyt, ei voi ku ihailla!

  VastaaPoista
 7. Nää on kyl niin hienot! Voi, kun iteki osaisi ja jaksaisi ;)

  VastaaPoista
 8. Wau! Jotkut ne vaan osaa! Hienommat kuin mitä kaupasta saisi. :)

  VastaaPoista
 9. Aivan mielettömän ihanat! Ruskeat varsinkin! Kova työ mutta varmasti sen arvoinen, lopputulos on huippuhieno!!! Enstex on kyllä ehkä parhaita kangas-tuttavuksia minulle, olen ihan rakastunut mutta ei voinut edes kuvitella että niitä rattaisiin vois laitta! Uslkaltaisinko uusia meidän vanhat Emmaljungat...

  VastaaPoista
 10. mä oon niin ylpee ja kiitollinen noista punasista rattaista, kiitos viel taitavalle siskolleni :) ja ne meijän rattaat makso ostettaessa vaan 11 euroa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai ne oli niin halvat :P Ole hyvä vaan söggis! :)

   Poista
 11. Hei! Millaista keinonahkaa tuo on? Kun kangastukku esim myy erikseen verhoiluun/asusteisiin/laukkuihin. Mua alkoi juuri nyt innostaa nahkaisen kuomun ompelu! :D
  Onko siihen jotain erikoisia kikkoja, millaisella neulalla/mitä lankaa jne.
  Kiitos jos ehdit vastata =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaus aika paljon myöhemmin kun ei mulle tuu mihinkään mitään ilmotusta kommenteista :o Mutta siis toi on sellasta taipuisaa ehkä 1,5mm paksusta.. Ehkä laukkuun sopivaa voisi olla? Keinonahkaa voi ommella ihan tavallisella neulalla ja langalla. :)

   Poista